Analize zadovoljstva kupcev

Packaging Market Research

Razumeti potrošnike: zakaj kupujemo?

Skoraj 63 % vseh nakupov, ki jih opravi povprečen potrošnik, je spontanih in ne vnaprej predvidenih. Poznavanje kupcev in motivov za nakup je ključno za povečanje prodaje ter za pridobivanje večjega števila zvestih kupcev. SIS International je v ta namen razvil lasten 5 dimenzionalen model na področju potrošniške psihologije, ki nam omogoča:

  • analiziranje številnih interakcij kupcev v trgovinah, kioskih ter tudi na spletu,
  • razumeti kakšen je odnos podjetij s potrošniki,
  • razvoj strategije, s katerimi odpravljamo nezadovoljstvo potrošnikov,
  • izvajanje zelo zahtevnih analiz, saj omogoča fleksibilnost pri analiziranju potrošnikov, ki prihajajo iz različnih kulturnih okolij ter globalnih tržišč.

Študija primera

SIS International je pred časom izvedel projekt za newyorškega prodajalca, z več trgovinami, lociranimi v številnih zveznih državah ZDA. Namen študije je bil izboljšati izkušnje potrošnikov ter raziskati nove možnosti za vstope na tuje trge. Naši usposobljeni raziskovalci so se doslužili modela analize zadovoljstva kupcev v trgovinah, preko katerega so diagnosticirali probleme ter poiskali ustrezne rešitve za izboljšanje zadovoljstva med potrošniki. Medtem ko kupci na eni strani niso imeli pripomb glede promocijskih aktivnosti v trgovinah, pa so raziskave na drugi strani pokazale kar nekaj pomanjkljivosti, in sicer v povezavi s promocijo izdelkov v trgovini, lokacijo oziroma pozicioniranjem izdelkov na policah ter splošno percepcijo kupcev o trgovini.

Glede na analizo stanja ter vidno nujne spremembe, so naši raziskovalci predlagali razvoj naprednejše strategije, usmerjeno k odpravljanju nezadovoljstva ter negativnih percepcije potrošnikov povezanih z izkušnjami pri nakupovanju. Kot primer lahko navedemo ostranitev ogledal, ki so bila nameščena ob blagajnah, saj so rezultati raziskave pokazali, da se potrošniki od ogledovanju v ogledalih počutijo manj zadovoljne. Trgovec nam je po nekaj mesecih sporočil, da se mu je prodaja po odstranitvi ogledal kljub splošni gospodarski krizi povečala.

Kaj nas razlikuje od ostalih podjetij?

  • Raziskovalne metode, preko katerih nam uspe razumeti potrošnike in njihove motive
  • Usposobljeni raziskovalci, ki se osredotočajo na analiziranje vedenja potrošnikov ter maloprodajo
  • Prisotnost tako na domačem trgu kot tudi na številnih tujih trgih
  • Izjemne izkušnje pri izvajanju projektov v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju